dimarts, 30 de juliol del 2013

La gènesi de la teoria de l'evolució

Fins a final d'agost teniu l'oportunitat de visitar la interessant exposició Darwin. El viatge d'un naturalista al Museu Marítim de Barcelona. L'exposició relata la gènesi i maduració de la que és, sens dubte, la teoria biològica més important de la història.

La percepció que la teoria de l'evolució explica el passat de la Terra crec que encara existeix en més d'una ment poc experta. No hem d'entendre aquesta teoria com una explicació, com fa anys em va dir una alumna, als ossos i closques fòssils. La teoria de l'evolució que va encetar Darwin i es va completar el segle passat és la base per entendre qualsevol característica d'un ésser viu, tant a nivell individual com d'espècie; en resum, per què som com som, també en el present i en el futur.


Des de les exagerades plomes del paó a l'extrema discreció dels animals mimètics; de les colònies d'insectes socials a les lluites per la jerarquia en els ramats de grans herbívors; de l'extrema velocitat d'un guepard a la mansa quietud del peresós; des dels reflexos més bàsics a l'aparició de la consciència; des de les resistències dels bacteris als antibiòtics a la pròpia estructura i composició del DNA, ... Tot en el món natural cal veure-ho sota l'òptica aguda de l'evolució per selecció natural.


Imatge de l'exposició: Un esquelet de kiwi, ocell sense pràcticament ales.

El viatge físic i intel·lectual de Charles Robert Darwin a bord del HMS Beagle ha estat, al meu entendre, un dels fets més importants de la història del coneixement i, per extensió, de la història de la Humanitat. No cal dir que Darwin no era un geni sortit del no res; la idea de l'evolució no era nova i la de la selecció natural tampoc va ser del tot original, com mostra l'exposició amb les sobtades idees de Russell Wallace.
Però Darwin tenia algunes de les grans virtuts que acompanyen als grans noms de la Ciència: Entusiasme, capacitat de canviar d'idees si cal, unes grans ganes de treballar i, per què no dir-ho, bons contactes.

Una reproducció d'un dels quaderns d'apunts de Darwin amb el seu famós "I think"

Que aquesta aventura humana no es mereixés una gran sèrie l'any 2009 (alguns intents en forma de pel·lícula es van fer, però, com veurem posteriorment) és per a mi un enigma, potser resolt si tenim en compte que les sèries històriques no estan molt de moda els últims anys, a no ser que hi hagi molta violència i molt pit i cuixa.

Podeu completar la vostra exploració de Darwin al Cosmocaixa amb la projecció Selecció Natural en el ja mal anomenat Planetari, que està prou bé, i, com sempre, de la mà del mestre Dawkins en aquesta sèrie de tres episodis que no vaig recomanar en el seu moment i que ja tocava:



Per cert, que l'exposició és obra del American Museum of Natural History (el web és ple d'informació) i els continguts han estat dirigits pel gran Niles Eldredge

Revista de la Societat Linneana, on es va presentar per primer cop les idees de Darwin i Wallace.

Per acabar, un tràiler de la pel·lícula Creation, del 2009, de la que desconec si es va fer en cines o s'ha editat directament en DVD. Per cert, fa de Darwin l'actor Paul Bettany, que va ser el naturalista pre-Darwin a la magnífica Master & Commander.



Llàstima no haver-la vist aquí, perquè pinta bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada