diumenge, 26 de maig del 2013

L'origen de la moral

Segons els diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, es defineix moral com "Que concerneix els costums, els actes i els pensaments humans respecte a llur bonesa o malesa. Les qualitats morals i les qualitats físiques." 
Durant segles, sinó mil·lenis, la bonesa o malesa dels actes i pensaments humans ha preocupat als propis humans.
Amb el temps, però, allò que semblava patrimoni d'estudi de la filosofia i la religió s'ha anat incorporant a la ciència, com tantes altres coses.

Durant segles, sinó mil·lenis, semblava que la moral era un dels trets que ens definien com a humans. Els últims anys, però, diferents investigadors han anat entenent que també en la resta d'animals també hi ha una moral, almenys incipient i, que en molts casos (especialment si parlem de Primats) és molt semblant a la nostra.


Un dels principals investigadors en aquest camp és Frans de Waal, holandès afincat als Estats Units (actualment prop d'Atlanta). 
De Waal investiga l'empatia i la simpatia en els primats; té molta obra editada en castellà que no us puc recomanar perquè no la conec però amb el que he vist d'ell en aquesta conferència TED:




i en aquest Redes, promet molt.

Molta gent pensa que els animals, especialment les mascotes, s'assemblen molts a nosaltres; més aviat, és al contrari, som nosaltres els que ens assemblem a ells.


Per cert, Frans de Waal va guanyar el premi IgNobel, aquesta esplèndida autopresa de pèl del món acadèmic, per un bonic treball sobre com els ximpanzés reconeixen el cul dels seus congèneres.

Altres investigadors intenten aprendre més específicament del comportament humà. Entre ells, és interessant Dan Ariely, que es centra en la irracionalitat del comportament, especialment en l'enrevessat i molt emocional món de les finances.

En aquesta conferència ens explica com actua la gent fent trampes, un tema que en l'actual situació econòmica, lliga perfectament psicologia i economia:





I, finalment, aquesta altra TED de Jonathan Haidt, sobre els valors que imperen en els diferents pensaments polítics. Molt interessant (aquesta no l'he pogut penjar i cal clicar l'enllaç anterior).


La moral, una altra de les fascinants construccions del cervell humà, aquest òrgan tan improbable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada