divendres, 27 d’abril del 2012

Visita del Doctor Campo

Dimecres passat vam tenir el privilegi de tenir entre nosaltres el Dr. Elias Campo.

Antic pare de l'escola, el doctor Campo és el cap de secció del laboratori d'Hematopatologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, on diagnostiquen sobretot leucèmies i limfomes, càncers respectivament del moll de l'os (i que es manifesta en un nombre exageradament elevat de glòbuls blancs a la sang) i dels ganglis limfàtics.

El doctor Campo, a més de metge, és un reconegut investigador; en aquest camp està participant a l'IDIBAPS (centre investigador del Clínic) en un important projecte internacional, el Projecte Genoma del Càncer, un esforç internacional (16 països) que mira de seqüenciar el DNA de les cèl·lules dels càncers que més ens afecten; en aquests moments s'està treballant en 47 tipus de càncers i l'equip que colidera al Clínic el doctor Campo ho fa en la leucèmia limfocítica crònica, que representa el 35% de les leucèmies. Per cert, que modestament no ens ho va dir, però el projecte espanyol ha estat el primer en completar la seqüenciació.

Al Projecte Genoma de la Leucèmia Limfocítica Crònica hi participen, a més de l'IDIBAPS, altres institucions públiques espanyoles, com universitats i instituts públics, com el Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona (amb el famós superordinador MareNostrum) i la Universitat d'Oviedo.
Carlos López Otín i Elias Campo, paisans de la província d'Osca i caps del projecte

Aquí teniu una notícia de l'any passat sobre la investigació, amb molts enllaços i entrevistes molt interessants als dos investigadors.

Un projecte, doncs, on la col·laboració de diferents institucions de diferents països ens hauria de dur a un més gran coneixement d'aquesta malaltia que cada any s'enduu milions de persones a tot el Món (Dades del 2008 segons la OMS: 7.580.000 tots els càncers, 267.000 les diferents leucèmies).


Aquest vídeo ens il·lustra sobre la investigació en la que participa el doctor Campo


El doctor Campo ens va explicar les causes del càncer i la seva prevenció i evolució, com ha millorat l'esperança de vida dels pacients al llarg dels anys, ens va fer un resum de com han avançat les tècniques de seqüenciació del DNA, ens va aclarir què estan averiguant en el projecte i ens va fer reflexionar sobre algunes qüestions que generen aquest tipus d'investigacions com el seu cost, la importància de la col·laboració en un món tan competitiu com el de la recerca o què es pot fer i no fer amb la informació que se n'extreu; no oblidem que el DNA amb el que treballen és el de pacients actuals i que s'està publicant lliurement.

La tribuna d'autoritats, uns antics companys que ens van voler acompanyar 



Un moment de la conferència amb els estudiants de primer de Batxillerat

El genoma és vulnerable, la clau de tot plegat

Una de les dades que més em va sorprendre és l'evolució de costs i temps amb el que es duu a terme la seqüenciació dels genomes. El Projecte Genoma Humà, del qual tant es va parlar i tan oblidat sembla, va costar més de mil milions de dòlars i va durar 13 anys; actualment es seqüencia un genoma humà en una setmana per un cost de 6.000€; i sembla que el preu segueix baixant. Ara, una cosa és saber-ne la seqüència i una altra molt més complexa és entendre'n la informació; en això treballen el doctor Campo i tots els que col·laboren en el projecte.


Una explicació sobre el Genoma Humà

En aquests moments de fortes retallades en l'assignació de recursos a la investigació pública (en un país on la privada no és que s'hi esmerci gaire), els esforços dels nostres investigadors han de ser més reconeguts que mai.
Esperem haver-hi contribuït una mica amb aquesta conferència i aquesta entrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada