divendres, 6 d’abril del 2012

Art matemàtic 2

Aquesta entrada la dec al David. Fa uns dies a classe vam poder veure aquest video, Nature by numbers:


És una bonica mostra, encara que amb alguna trampa reconeguda per l'autor, de la base matemàtica de la Natura. Segurament, els afeccionats a les novel·les de Dan Brown no tardareu a reconèixer-hi la successió de Fibonacci.
Explorant l'interessant web de l'autor Cristóbal Vila, Etérea, hi vaig trobar aquesta altra animació, que em va semblar igual de fascinant, sobretot per la colla de referències que fa a l'art, les Matemàtiques, els jocs visuals i de lògica; i al gran compendi de totes aquestes disciplines que va ser M. C. Escher.


Escher (1898 - 1972), holandès, litògraf i gravador, va dedicar una part del seu art a crear imatges impossibles, perspectives sorprenents i tessel·lacions fora de les formes geomètriques habituals.

Cascada (1961), una clàssica imatge impossible; després hi torno.


Mà amb globus reflectant (1935), curiós autoretrat.

Cel i infern (1960), una tessel·lació on no només hi ha dimonis.
Ell mateix deia que el seu treball interessava més als científics que als artistes, cosa no gaire sorprenent si tenim present que als humans ens agrada tant classificar-nos tontament.

L'art d'Escher segueix sent admirat per molts i Internet és ple de webs dedicades; n'he fet una tria que espero que us agradi:

- Web oficial, de la Fundació Escher i de la companyia que en té els drets.
- Un web navarresa de didàctica de les Matemàtiques podeu veure com es fan les tessel·lacions d'Escher, basant-se sempre en una figura geomètrica senzilla. S'ha de tenir Java actualitzat.
- Un web, sembla que personal, de Vicent Castellar, de disseny tirant a lleig però molt complet.
- Un estudiant de disseny alemany ha recreat Cascada; compte, té truc, com ell mateix aclareix, però et deixa estorat!
Aquí en teniu la mostra:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada