dissabte, 31 de març del 2012

Al meu país la pluja no sap ploure

Aquest passat dimecres, vam fer una nova sortida amb els alumnes de Ciències de la Terra, tant de primer com de segon. Aquest cop, l'objectiu era observar sobre el terreny els riscos, i gestió que se'n fa, de les rierades del Maresme, concretament a Arenys de Mar.

Apart d'això, també vam fer una petita excursió pel mar, on vam aplicar algunes tècniques que s'utilitzen en el seu estudi: vam mesurar la temperatura de l'aigua a diferents profunditats, tot buscant la possibilitat d'una termoclina (poc probable per aquestes dates), vam mesurar la zona fòtica amb el disc de Secchi i vam recollir mostres de plàncton, entre el que destacava l'abundància de copèpodes i de larves de medusa.

El disc de Secchi...


... i les larves de medusa.
Més tard vam recórrer la riera d'Arenys i alguns dels carrers pròxims. Vam observar i mesurar la profunda canalització de la riera, que sembla prou apte per encabir els cabals d'aigua més alts però ens va sorprendre la molt menor secció del canal a la desembocadura, totalment inundada pels sediments que transporta la pròpia riera.

La riera, ben canalitzada, al seu pas per Arenys...
... i tal i com la trobem a la desembocadura.
No sé si és un problema de pressupost però no és sorprenent que fa dos estius la N-II quedés inundada com es veu en el següent reportatge, encara que la part més dura se la va endur Arenys de Munt. Per cert, que si llegiu els comentaris que acompanyen la notícia, tot té un aire de "Piove, porco governo" que Déu-n'hi-do.



Aquesta filmació és del 1994 i fa verdadera basarda

També ens van fer notar com el port ha condicionat la disposició de les platges. Els corrents de deriva, que tendeixen a Catalunya a anar en sentit Nord - Sud, deixen molts sediments a l'Est del port (platja del Cabaió) i s'enduen els que hi ha a l'Oest (platja de la Musclera), malgrat tot el que porta la riera. A la següent imatge del Google Earth, s'observa perfectament:

Recomano clicar
Apart de la ciència i la tecnologia que se'n deriva, vam tenir un dia esplèndid i la paella del dinar estava molt bona!

Gràcies al Joanjo per les fotos i pel dinar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada