divendres, 10 de febrer del 2012

Un volcà que segueix actiu

Illes gairebé tropicals i últimament menys paradisíaques, les Canàries han estat els últims mesos notícia pel vulcanisme a l'illa del Hierro.
L'illa del Hierro és la més occidental i meridional de l'arxipèlag, situació geogràfica que és important per entendre l'activitat geològica actual.
<>
Les Canàries, amb el Hierro al Sudoest
Hi ha diferents hipòtesis de la raó per les quals hi ha aquestes illes volcàniques a la zona.  La teoria del punt calent és una de les més acceptades.
Un punt calent seria (dic "seria" perquè tampoc n'és tancada la raó del seu origen) una regió relativament petita de la Terra, en la qual, materials especialment calents del mantell, que és la capa de la Terra que és just a sota de l'escorça que trepitgem, pugen prou com per travessar-la i aparèixer en forma de magma (roca fosa) que produiria els volcans.
Aquests corrents ascendents locals s'anomenen plomes del mantell.
Les illes Hawaii serien l'exemple arquetípic de punt calent a la Terra.
<>
<>
En aquest esquema s'observa la situació de les illes Hawaii a la Terra i l'origen de les illes en el punt calent. 
Com es pot observar a l'esquema, les Hawaii es troben en una de les plaques en què es divideix l'escorça terrestre. Aquesta placa es desplaça cap al nordoest i per això es va formant una cadena d'illes volcàniques a mesura que la placa passa sobre el punt calent. L'illa de Hawaii es situaria en aquests moments sobre el punt calent i és la de més activitat volcànica en aquesta època (amb volcans tan majestuosos com el Mauna Loa i el Kilauea).

El Kilauea, gairebé en perpètua erupció
Com podeu observar a la imatge, els volcans dels punts calents no acostumen a ser especialment explosius i sí produeixen, especialment els hawaians, grans colades de lava.
Les illes Canàries tenen una distribució semblant a la de les illes Hawaii, amb les més recents (Tenerife, La Palma i el Hierro) i més actives a l'Oest, ja que, en aquest cas, la Placa Africana es desplaça cap a l'Est.

Si cliqueu sobre el mapa el veureu ampliat. S'hi observen les plaques i també les velocitats a les que es mouen en centímetres per any
Hi hauria més activitat a totes les illes perquè la Placa Africana es mou bastant més lentament que la Pacífica.
Els volcans canaris són una mica més explosius que els hawaians, amb erupcions anomenades estrombolianes.


Un record a TVE de l'erupció del Teneguía a la Palma l'any 1971

L'activitat del volcà al sud de l'illa del Hierro sembla haver revifat, encara que hi ha opinions diferents entre els experts, un exemple més de la dificultat d'estudiar aquests fenòmens tan complexos.
La imatge és de finals de gener al sud del Hierro
Teniu un dades i força material fotogràfic al web del Instituto Geográfico Nacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada