divendres, 27 de gener del 2012

L'inspirador, Richard Feynman

Quan vaig decidir el títol d'aquest blog, vaig utilitzar, suposant que no tenia drets d'autor, una inspirada expressió de Richard Feynman, que sonava al video de Symphony of Science "We are all connected". M'agradava el que deia sobre la llum, m'agradava l'expressió i, sobretot, m'encantava la cara de punyetero que manifestava el savi nordamericà.

Feynman i els seus inseparables bongos
Feynman, de Nova York, nascut el 1918, va ser premi Nobel de Física (per desgràcia seva) l'any 1965 amb Tomonaga i Schwinger, per la formulació de l'electrodinàmica quàntica, la descripció de l'electromagnetisme a nivell subatòmic.
Feynman, mort el 1988, era un personatge, pel que sembla, molt especial. Incansable cercador del coneixement pel pur plaer de saber, bromista, irònic, sense pèls a la llengua, ... Podeu trobar en aquest web les referències dels seus llibres traduïts al castellà.

Hem d'agrair que alguns usuaris del Youtube hagin traduït i subtitolat al castellà, dues entrevistes que va fer uns anys abans de morir.
La primera, de la BBC en el seu llegendari programa Horizon, va ser realitzada l'any 1981 i s'anomena The pleasure of finding things out (El plaer de descobrir les coses); en ella es parla de la seva infància, de la influència del seu pare, de la seva participació al Projecte Manhattan, de la seva manca d'interès pels honors, de la seva tasca com a professor, del que entenia per pseudociències, de religió, ... És magnífica.


La segona, també de la BBC, és de l'any 1983 i és un recull (anomenat Fun to imagine) d'explicacions físiques a fenòmens de la vida diària, impregnades del seu toc. Poso l'enllaç de la que acaba amb la frase que va inspirar el títol d'aquest blog; però totes són esplèndides, didàctiques i traspuen geni (no us perdeu l'explicació de la combustió i la fotosíntesi que fa a la número 2: Fuego).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada